marți, 3 februarie 2015

Colesterolul

   Daca ai colesterolul marit trebuie sa vorbesti cu medicul despre un regim alimentar pe care urmeaza sa-l respecti. 

   Trebuie sa inveti sa gatesti sanatos pentru inima ta si sa alegi alimentele potrivite. 

 

   Primul pas este sa intrebi medicul despre schimbarile pe care trebuie sa le faci in alimentatie si sa respecti cu strictete indicatiile referitoare la tratamentul medicamentos. Al doilea pas consta in constientizarea faptului ca este vorba despre o afectiune serioasa care necesita respectarea unor reguli alimentare. Nu ignora problema, mergand pe ideea ca va trece de la sine! Nu va trece, vei avea un colesterol "rau" in continuare ridicat care iti poate afecta serios inima daca nu tii cont de regimul alimentar si medicatia recomandata. 

   Boala cardiovasculara ucide mai multi oameni decat toate formele de cancer la un loc, cu un procentaj mai crescut in randul femeilor (55% din decese), decat in randul barbatilor (43% din decese) si o mortalitate mai crescuta in randul pacientilor cu o pozitie economico-sociala scazuta.


   

   5 alimente care nu trebuie sa lipseasca de pe masa


   Fructele si legumele fac minuni pentru inima. Consuma-le incercand sa le alegi cat mai variate;
   Grasimile sanatoase. Da exista si grasimi sanatoase: uleiul de masline, canola, seminite de in, nucile, alunele si semintele de susan au efecte anti-inflamatorii, controleaza nivelul colesterolului si intaresc sistemul imunitar. Pe langa aceste beneficii, aceste grasimi bune sunt esentiale pentru sanatatea creierului;
   Fibrele alimentare care impiedica depunerea colesterolului pe artere, ajutand la evacuarea lui din organism. Merele, ovazul si orzul sunt surse importante de fibre de care nu trebuie sa uiti. De asemenea, fructele si legumele consumate in stare cruda aduc un surplus de fibre;
   Fructele oleaginoase. Nucile, alunele si migdalele consumate in stare cruda si in cantitati moderate reduc colesterolul LDL. Poti sa incluzi saptamanal 3-5 portii de oleaginoase in alimentatia ta;
   Leguminoasele precum fasolea boabe, mazarea, lintea, nautul sunt bogate in antioxidanti si fibre cu actiune benefica asupra colesterolului. 


De ce creste colesterolul? Exista doua mari cauze: o predispozitie mostenita genetic si alimentatia nesanatoasa. De foarte multe ori cele doua cauze coexista, adica nu numai ca exista predispozitia mostenita, dar se mostenesc si proastele obiceiuri alimentare, fapt cu grave urmari mai ales in conditiile epocii moderne, caracterizata mai degraba de sedentarism, desi isi spune "a vitezei". Celor care imi spun ca "Bunica manca in fiecare dimineata o halca de slana si a trait 90 de ani", eu le amintesc ca bunica respectiva, dupa acest mic dejun mergea cu furca in spinare la camp, nu mergea cu masina la birou.

Colesterolul depinde si de echilibrul energetic, reflectat de greutatea corporala, de varsta, de activitatea fizica, de nivelul hormonului estrogen (femei). Activitatea fizica sustinuta consuma acizii grasi si previne acumularea lor in ficat.

Colesterolul devine din ce in ce mai periculos pe masura ce inaintam in varsta. Acest lucru nu depinde neaparat de greutatea corporala pe care o luam, desi la persoanele grase metabolismul este alterat si, prin urmare, riscul este mai mare.

La femeile aflate la menopauza cantitatea de colesterol creste datorita lipsei hormonului estrogen.

Foarte mult (aproape 50% din cazuri) conteaza si mostenirea genetica.



Doua plante folosite mult drept condimente au proprietatea de a scadea semnificativ colesterolul: usturoiul si cimbrul. Nimic nu este mai important decat consumul regulat de peste.Aceasta deoarece pestele contine "colesterol bun", care se opune asimilarii "colesterolului rau". De aceea in materie de colesterol avem paradoxul pestelui: cu cat este mai gras (somn, somon etc) cu atat este mai sanatos. Rar am intalnit persoane carora cu adevarat sa nu le placa pestele. De obicei, principala obiectie este legata de cantitatea mare de manopera necesara prepararii.

Alimente nerecomandate:
- carne rosie, organe, mezeluri, oua , maioneze, creme, dulciuri rafinate.
- alimente cu continut crescut de grasimi saturate: unt, grasime, frisca, smantana, slanina


Sustinerea unei activitati fizice regulate, dar nu una care sa duca la epuizare fizica. S-ar putea face in fiecare zi o plimbare de jumatate de ora.
Reducerea greutatii corporale atunci cand colesterolul crescut este insotit si de o greutate mai mare decat cea normala. Se poate obtine prin exercitii fizice si printr-o alimentatie saraca in calorii.
Controlarea altor factori care cresc riscul cardiovascular, cum ar fi fumatul.In concluzie, un regim bazat pe cat mai multe vegetale este binevenit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu